Εκδοτικός Οίκος - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΛΥΒΙ | Θεσσαλονίκη, Λ. Ιασωνίδου 10, 55132, Καλαμαριά | Τηλ. 2311 284046, 6948 524500 | ekdoseis_molybi@yahoo.gr

Βιβλία ανα συγγραφέα

(eBook) ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ

(eBook) ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ
 

Μελέτη, ανάλυση και κριτικές υπογραμμίσεις περί διαθεματικότητας και διεπιστημονικότητας στην εκπαίδευση. Θεωρητικό και πρακτικό πλαίσιο των σημαντικότερων στρατηγικών διδακτικής στη σύγχρονη σχολική πραγματικότητα.

Περισσότερες λεπτομέρειες


0,00 € (με Φ.Π.Α.) 

978-618-5398-51-4

Στη λίστα επιθυμιών

10 άλλο/α βιβλίο/α της ίδιας κατηγορίας:

-- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ PDF ΜΟΡΦΗ -- ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ

Περίπου δεκαπέντε χρόνια πριν, η διαθεματική και διεπιστημονική οπτική της διδασκαλίας εισήλθε θριαμβευτικά στη σχολική πραγματικότητα και έγινε σημαντικό εργαλείο μεταστοιχείωσης της σε δημιουργική διαδικασία με τον εμβληματικό τίτλο «πρώτα ο μαθητής». Ασφαλώς η παραπάνω οριοθέτηση περιελάμβανε, ως οργανικά τμήματα, βιωματικά, διερευνητικά και κυρίως ομαδοσυνεργατικά εργαλεία τα οποία υπόσχονταν να καταστήσουν τους μαθητές έτοιμους για το μέλλον σε μια κοινωνία διαρκώς μεταβαλλόμενη στην οποία οι αλλαγές ήταν ενδημικές. Η εκπαίδευση έτσι καλείτο, με νέους τρόπους και μεθόδους, να διαδραματίσει το σπουδαίο ρόλο που της είχε ανατεθεί προ αιώνων, να διαμορφώσει δηλαδή προσωπικότητες ικανές να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του εκάστοτε σήμερα, πράγμα που σήμαινε πως έπρεπε παράλληλα να είναι ικανές να ξεφύγουν από τους τετριμμένους ρόλους. Έτσι ο μαθητής των τελευταίων χρόνων όφειλε να γίνει «δρών κοινωνικό υποκείμενο», κάνοντας κάτι σήμερα για τον εαυτό του, χωρίς να περιμένει να γίνει «αυριανός πολίτης» ενός πολυσυζητημένου, μακρινού και ομιχλώδους μέλλοντος.

Υπό αυτό το νέο πρίσμα, το οπλοστάσιο της εκπαίδευσης κινήθηκε σε νεόκοπα μονοπάτια αξιοποιώντας νέες μεθόδους και στρατηγικές διδασκαλίας, που αντικατέστησαν τα παλαιά σχέδια μαθήματος και τα «κρυφά» προγράμματα σπουδών, καθώς οδηγούσαν με νέες τεχνικές, πρόσω ολοταχώς, σε δημιουργικές διεργασίες εντός της τάξης. Σπουδαίες πλευρές της μάθησης αυτής που επιδιώχθηκε να εισαχθεί στις σχολικές τάξεις έφεραν ονόματα, όπως project και βιωματικές δράσεις σε συνδυασμό με τη συνεργατική μάθηση και επίλυση προβλήματος. Ήταν σαφώς εμφανής η μετατόπιση του κέντρου βάρους από τη θεωρία στην πράξη. Ο κύριος στόχος ήταν να ενισχυθούν οι μεταγνωστικές ικανότητες των μαθητών και τελικά να «μάθει ο μαθητής να μαθαίνει». Έτσι, κοινό γνώρισμα όλων αυτών των αλλαγών που εισάγονταν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ήταν η ενεργός εμπλοκή των μαθητών, η δημιουργία κοινοτήτων μάθησης, ο εκπαιδευτικός σε ρόλο εμψυχωτή, καθοδηγητή και ενορχηστρωτή της γνώσης με ταυτόχρονη εγκατάλειψη του δασκαλοκεντρικού του ρόλου και της απορρέουσας από αυτόν αυθεντίας.

Το δυσκολότερο σημείο των επιχειρούμενων αλλαγών ήταν η δυσκολία στην αποδοχή της ίδιας της αλλαγής και η διαχείριση της με όρους συμπόρευσης των 5 εκπαιδευτικών σε μονοπάτια άγνωστα και εν πολλοίς δύσβατα, τουλάχιστον στην αρχή. Αλλά κάθε αρχή και δύσκολη...

Το ανά χείρας πόνημα συνδυάζει τη σύνθεση με την ανάλυση, αλλά και την συνοπτική παρουσίαση με την εποπτικότητα, καθώς δημιουργεί το ασφαλές περιβάλλον αναζήτησης των μεθόδων και τεχνικών που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια στις αίθουσες διδασκαλίας. Στις σελίδες του θα βρει ο αναγνώστης συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να αποκτήσει ανάγλυφη εικόνα των στρατηγικών διδασκαλίας κάτω από τις έννοιες Διαθεματικότητα και Διεπιστημονικότητα στην Εκπαίδευση. Το θεωρητικό υπόβαθρο που παρουσιάζεται στο βιβλίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες βάσεις και εννοιολογικές αποσαφηνίσεις, προκειμένου να συνειδητοποιηθεί η βαθιά αλλαγή στην κουλτούρα της διδασκαλίας και της μάθησης. Αφετηριακή θέση είναι πως η γνώση καθεαυτή δε συνιστά μια περίκλειστη και παγιωμένη αυταξία, στην οποία θα πρέπει να υποτάσσεται ο μαθητής μέσω της διδασκαλίας, αλλά μια δυνατότητα και ένα απελευθερωτικό άνοιγμα στην ίδια τη ζωή. Η εξοικείωση με την οπτική αυτή μπορεί να αποτελέσει ασφαλές υπόβαθρο αποτελεσματικής διδασκαλίας, αλλά και πυξίδα προσανατολισμού για τον μαχόμενο εκπαιδευτικό. Για να καταστεί πλήρως κατανοητή, η οπτική αυτή, θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση μεθόδων και τεχνικών διδασκαλίας στο μέρος Β ́ με παραδείγματα και δειγματικά σενάρια σε σειρά γνωστικών αντικειμένων και στις δύο βαθμίδες, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι συγγραφείς:
Γεωργία Καρούντζου – Νικόλαος Χριστόπουλος

-- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ PDF ΜΟΡΦΗ -- ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ

 • ISBN: 978-618-5398-51-4
 • Γενικές σημειώσεις: Συστηματική μελέτη στις βιωματικές στρατηγικές μάθησης
 • Γλώσσα: Ελληνική
 • Διαστάσεις: 14 εκ. (Μ) x 21 εκ. (Υ)
 • Έκδοση:
 • Εκδότης: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΛΥΒΙ
 • Έτος έκδοσης: 2022
 • Σελιδοποίηση: 77
 • Συντελεστές: Νικόλαος Χριστόπουλος: Συγγραφέας, Γεωργία Καρούντζου: Συγγραφέας
 • Τίτλος: Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι
 • Τύπος μέσου: Ηλεκτρονικό έγγραφο / E-book

Δεν υπάρχουν σχόλια πελατών προς το παρόν.

Καλάθι  

Δεν υπάρχουν βιβλία

Αποστολή 0,00 €
Σύνολο 0,00 €

Καλάθι Πληρωμή

Εκδόσεις Μολύβι

Λ. Ιασωνίδου 10, 55132
Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά
2311 284046
6948 524500
ekdoseis_molybi@yahoo.gr

Τελευταίες ανακοινώσεις

προβολή όλων

PayPal